Claywood House

PROJECTS / Private Residential

Claywood House, a new 5-bedroom low-carbon home has been designed to meet the needs of a wheelchair dependant client and to create spaces that allow her to live independently.

The new building is located within the orchard of the client’s previous home- a multi levelled building unsuitable for conversion. The house is designed as a counterpoint to the original and with an architecture of contrast reflecting a ‘fresh start’ for the client and her family.

The design celebrates the beautiful setting and builds into the landscape itself. The shape of the building responds to the complex geometry of the topography and the site boundary and works with the slope of the site to reduce the visual impact to the surrounding area. The house is cut away to direct views across the garden and away from the former home, creating sheltered living spaces and establishing a clear entrance. A privately accessed guest annex is located to the south of the site.

Drawing on the site’s proximity to adjacent historic brickworks, the design rises from the ground in heavy earth tone brick. Chamfers and deep reveals express the depth and solidity of the ground floor, which houses the living spaces. A lightweight slatted timber-clad box, resting on the semi-submerged ground floor plinth, contains the bedrooms and echoes the surrounding orchard. This ‘box’ emerges from the trees with gaps that open in the slatted timber to reveal windows on the west façade, while to the east the timber continues over the windows creating views to the woods. The breaks in the timber slats increase as they approach the window openings, creating a rhythmic pattern that mimics breaks in the trees across the site.

Spaces have been designed to offer moments of delight for the whole family. Inclusive design features include specifically placed floor to ceiling and low windows which allow views into the gardens whether standing or seated. Wide corridors upstairs mean casual passing is easy, while recesses give ample room for extra wide turning circles and a place to rest and enjoy the morning sun. Flush thresholds blur the boundaries between inside and outside space, at the same time allowing for easy wheelchair access into the landscaped garden. Extra-large garage and generous storage areas keep wheelchairs easily accessed and tucked away. The new building is fully accessible with a lift and provides facilities for the specialist care required by the client including a physiotherapy pool, gym and carer’s suite.

The house incorporates a ground source heat pump, a 11kw Photovoltaic array and a mechanical heat recovery ventilation system. Further, the building envelope is extremely well insulated and airtight thereby creating a highly sustainable new building.

Location Hampshire
Client Private Client
Size 750m2
Sector Private Residential
Status Completed

VIEW FULLSCREEN / NEXT PROJECT / ALL

We use cookies to ensure you get the best experience on our site. More information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close