Shinfield Community Centre

Design Competition

17 May 2018

Shinfield Parish Council, in partnership with Wokingham Borough Council and the Royal Institute of British Architects, invited architect led multi-disciplinary teams from around the world to enter a design competition for a new community centre in Shinfield, Berkshire. Our scheme, which encloses two buildings within a unified and elegant roof form, was one of five shortlisted designs.

The primary purpose of the new community centre is to provide versatile facilities for the local community and attract footfall to the centre. The brief called for a sustainable and multifunctional landmark 560m² structure on the site of a former British Legion building next to the village’s existing parish hall.

The main frame, although striking architecturally, is designed to be simple, efficient and fast to construct. The ground floor is fully glazed, enhancing views to the surrounding area and connectivity between School Green and the community square created by the new development.

The new facility houses a reception area, two multi-purpose halls, co-working space, offices and a café. A series of flexible and adaptable spaces are designed to appeal to a wide range of users (local groups, youths, young mothers and the elderly) whilst also providing commercially appealing spaces that can be hired out for more formal events.

TAGS Studio, Shinfield, Community Centre, Community

Next news item / all news

We use cookies to ensure you get the best experience on our site. More information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close