Retirement Living Competition

PROJECTS / Retirement Living

We created a new concept in retirement living in response to McCarthy & Stone’s brief to create innovative housing solutions for the ‘baby boomer generation’.

The proposed arrangement reconciles the strong organic topography and the historic grain of the site in Bishop’s Waltham, Hampshire. The buildings sweep naturally with the wooded bank that dominates the site creating a series of clustered lodges set within the landscape. To reinforce the natural flow of the landscape a glade, pond and reed beds are introduced at the heart of the site while flint walls anchor each of the lodges within the landscape. Completing the ‘village green’ are raised cooperative herb banks. From this central space, meandering routes extend encouraging exploration and activity, while connecting existing routes to the nearby palace and Hampshire countryside.

The lodges provide light, flowing modern spaces for living and entertaining. Double-height voids create dynamic links between floors and functions, while allowing the interiors to be flooded with daylight. All dwellings have primary living spaces and outside spaces which face either south or west, allowing sunlight to warm them all year round.

All three typologies proposed as part of the development are ‘Lifetime Homes’ compliant and embrace HAPPI principles.

Location Hampshire
Client McCarthy & Stone
Value N/A
Completion Competition
Sector Housing


We use cookies to ensure you get the best experience on our site. More information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.